SHERLOCK Bulgaria - Ключарите не спят

ПРЕСА

КАСОВИТЕ БРАВИ СА ХИТ СРЕД КРАДЦИТЕ

Какви брави и ключалки съветвате клиентите си да си поставят - касови, секретни или допълнителни тип Герда – и защо?

В продължение на 10 години касовите брави се считаха за едва ли не неотваряеми, но в момента са „хит” сред крадците. Появи се т. нар „таралеж” – инструмент, с който всеки недоброжелател може да отвори касовите брави без усилие, без взлом и без видими следи.

Затова препоръчваме подмяна на касовите брави с такива, които позволяват заключване с патрон с различен клас на сигурност. Например австрийските ЕVVA, класифицирани по европейските стандарти, с които се получава и сертификат за сигурност. В случай, че вратата не позволява или нямате финансовата възможнаст може да си поставите и допълнително брава от типа на Герда Титан.

Разбира се триточковите системи за заключване са за предпочитане, но най-важна е уязвимостта на точката на заключване.

Има ли значение за вида заключвания дали клиентът живее в къща или в блок?

Проблемът със сигурността на къщите е, че независимо от ключалката, в тях може да се проникне през стъклото на прозореца. Така че ако и вие като мен намирате решетките за грозни, задължително си поставете и СОТ.

Често ли се случва да ви викат хора, които вече са били обрани, и какви грешки обикновено са допуснали те?

Ако не броим поръчките за аварийно отключване, 95% от хората се сещат, да подменят заключващите си системи едва след като са били обрани. Но не бих нарекъл това грешка защото потърпевшите нямат информация – например откъде да знаят, че след като 10 години касовите брави са били най-добрият вариант нещата изведнъж са се променили.

Имате ли наблюдения в някои квартали на София да има повече разбити домове и обири, извършени по един и същи начин?

Няма някаква особена разлика. Любопитно е, че навремето беше разпространено да се чупят с клещи стърчащите патрони, но се ширеше митът, че това се прави с течен азот.

Има ли ключалка, която да не може да бъде отворена? Какви допълнителни защити препоръчвате на клиентите си?

Всяка ключалка може да бъде отворена – най-малкото като се изреже с флекс. По международните стандарти на ключалките се присъжда различен клас на сигурност в зависимост от това на колко часа взлом издържат. Ако зложелателите имат възможност необезпокоявано да обработват вратата ви, то никой няма да може да ги спре. Целта на заключващите системи е крадците да бъдат максимално затруднени докато пристигне фирмата за СОТ.

По ваши наблюдения може ли да кажете какъв процент от обраните столичани се оплакват в полицията и колко решават изобщо да не съобщават за кражбата?

Може би половината от хората не вярват, че има смисъл при обир да се обаждат в полицията и не го правят.

Нещо любопитно?

Около 10% от обажданията за аварийни отключвания са за несериозни проблеми - от хора които не са си пъхнали ключа докрай или не са завъртели остатъчно силно. Ако например пантите на вратата са поддали и не може да завъртите ключа, не е нужно да ни викате - достатъчно е да повдигнете леко вратата докато отключвате.

Важно е да се обръщате към фирми, които са членове на Съюза на ключарите и на Националната занаятчийска камара. Те са регистрирани и проверени – в противен случай не е ясно дали някой, който ви е поставил бравата не си е оставил едно копие от ключа ви за себе си.

Интервюто е публикувано във в. 24 часа, 20 септември 2008 г.

Други ключарски услуги: klyuchar-avtoklyuchar.com | klyuchar-sherlock.com

Ключарите Шерлок препоръчват още:
Франчайзинг | Нов бизнес | Ремонти | Маркетинг | Бизнес план | Шофьорски курс | Интернет реклама | Дезинфекция | Франчайзинг експо | Ключар-блог | Транспорт